چهره های ماندگار نظرآباد
غربی ترین شهرستان استان تهران
در سپهر فرهنگی نظرآباد (غربیترین شهرستان استان تهران) میتوان از پنجاه چهره علمی، فرهنگی و هنری نام برد که بررسی زمانه، زندگی و آرمانهای آنان جمع بندی ذیل را به دست میدهد:
· فقیهان پاکسیرتی همچون: ملا علی قارپوزآبادی: از فقیهان قرن سیزدهم هجری قمری که گروههای بسیاری از اهالی آذربایجان، همدان، قفقاز و زنجان از او تقلید کرده و به فتاوایش عمل میکردند. از این فقیه وارسته که موسس حوزه علمیه شهر زنجان است، نوزده اثر با موضوعات فقه، اصول، تفسیر و ادبیات عرب ثبت شده است. او از جمله فقیهانی است که علیه نظام ارباب - رعیتی (= فئودالیسم) فتوا داده و همچنین مخالف سلطنت سلسله قاجاریه بود./ ملا جعفر نظرآبادی: از اساتید حوزه علمیه قزوین در عصر قاجاریه و صاحب کتاب شرح مختصر نافع است./ آقا حسن نجمآبادی: از بزرگان فقه شیعه که شاگرد شیخ مرتضی انصاری بود. پس از درگذشت شیخ همه علمای آن عصر بر این نظر بودند که آقا حسن نجمآبادی توانایی و صلاحیت تصدی منصب مرجعیت تقلید و زعامت دینی شیعیان را دارد، اما او نپذیرفت./ ملا محمدابراهیم قشلاقی ساوجبلاغی: از اساتید حوزة علمیه قزوین در قرن سیزدهم هجری قمری است که در یکی از روستاهای غرب منطقة نظرآباد زاده شد. از این مجتهد جوان کتاب البحر اللامع فی شرح المختصر النافع در ده جلد بزرگ به یادگار مانده است./ میرزا ابوالفضل نجمآبادی: نماینده آیتالله بروجردی در تهران و مؤلف 7 عنوان کتاب با موضوع فقهی و اصولی.
· حکیمان روشنضمیری همچون: ملا ابراهیم نجمآبادی: موسس مدرسه علمیه نجمآباد و از بزرگترین مدرسان فلسفه و حکمت صدرایی به شمار میرود. فتحعلیشاه قاجار احترام فراوانی برایش قایل بود./ آقا حسین نجمآبادی: درباره او نوشتهاند که به قول استاد خود آقا محمدرضا قمشهای صهبا، همه درس گفتنی استاد را در ربوده بود.
· مفسران توانایی همچون: شیخ ملا محمد معروف به تهرانی ساوجبلاغی: از مفسران و متکلمان شیعه در قرن سیزدهم هجری قمری که در روستای تنکمان، کتاب مجمعالبیان فی تفسیرالقرآن شیخ طبرسی را به فارسی برگرداند.
· مبارزان نواندیشی همچون: شیخ هادی نجمآبادی: یکی از اثرگذارترین متفکران ایرانی در جنبش نواندیشی جهان اسلام است. این نکته که موافق، منتقد یا مخالف او باشیم از اهمیت چندانی برخوردار نیست؛ آنچه مهم است این است که هیچ کس در تحلیل تاریخ معاصر جامعة ما او را نمیتواند نادیده بگیرد و به شرح و تحلیل نقش او نپردازد؛ نقشی اثرگذار که از عرصه اندیشه دینی آغاز شد و به طور وسیع به حوزه اجتماعی و سیاسی دامن گسترد. به جرأت میتوان او را مربی و مروج آزادیخواهی و مشروطه ایران دانست به طوری که کمتر کسی از رجال مشهور مشروطه را میتوان نام برد که یا مستقیم شاگرد شیخ نبوده و یا با وی رابطه نداشته است./ محسن نجمآبادی: از اعضای کمیته ملی انقلاب مشروطیت./ شیخ مهدی نجمآبادی: نماینده مردم تهران و کرمان در عصر مشروطیت و عضو فعال انجمن سیاسی بینالطلوعین.
·هنرمندان چیرهدستی همچون: مصطفی نجمی: هنرمند نقش آفرینی از مکتب نقاشان کلاسیک کمالالملکی به شمار میرود که هفتاد سال به کار بیوقفه هنری (نقاشی و آهنگسازی) پرداخت. او در سال 1369موفق به دریافت دکترای افتخاری هنر شد./ اللهوردی بن ملامحمد: از خوشنویسان قرن سیزدهم هجری قمری./ میرزا مرتضی نجمآبادی: خوشنویس و از شاگردان میرزا محمدرضا کلهر./ سرهنگ داوود نجمی: از اساتید موسیقی نظامی ایران./ ناصر نظامیتفرشی: دوبلور ارشد سینما و تلویزیون ایران.
· عارفان پرشوری همچون: شیخ محمدباقر مجتهد نجمآبادی: از خواص عارف نامی ملا حسینقلی همدانی درنجفاشرف./ سید زینالعابدین حسینی (آقا میربابا): از عرفای قرن چهاردهم هجری قمری که اهالی روستای نجمآباد کرامات عجیبی از او نقل میکنند.
· پژوهشگران و نویسندگان پرتلاشی همچون: ناصر نجمی: محقق و مورخ معاصر که همه عمر را به تحقیق در موضوعات تاریخی و سیاسی گذراند و تا آخرین لحظة عمر قلم بر زمین نگذاشت. شمار آثار او را 90 عنوان نوشتهاند./ علیبن محمدصادق قشلاقی: از نویسندگان مذهبی قرن سیزدهم هجری قمری./ دکتر سیفالدین نجمآبادی: از پژوهشگران زبانشناسی ایران.
· پزشکان حاذقی همچون: دکتر محمود نجمآبادی: پزشک صاحب نامی که طب اسلامی و ایرانی را که هزار سال به فراموشی سپرده شده بود، مورد توجه قرار داده و با پرداختن به تاریخ پزشکی ایران درصدد احیای آن سنت کهن برآمد و به موفقیت قابل توجهی در این زمینه دست یافت. از او 45 کتاب و رساله و 500 مقاله علمی برجای مانده است./ دکتر ابوالقاسم نجمآبادی: از پزشکان معروف تهران در اواخر دوره قاجاریه.
· بانوان نامداری همچون: آغابیگم نجمآبادی: دختر شیخهادی نجمآبادی که از زنان روشنفکر جنبش مشروطیت ایران به شمار میرود. او در سال 1289خورشیدی انجمن مخدرات وطن را تأسیس کرد./ سکینه کنداشلو: همسر شیخهادی نجمآبادی و از زنان مبارز جنبش مشروطیت ایران./ دکتر افسانه نجمآبادی: نویسنده، جامعهشناس و استاد تاریخ و مطالعات زنان در دانشگاه هاروارد آمریکا./ دکتر شهناز نجمآبادی: مردمشناس و استاد فعلی دانشگاه فرانکفورت و هایدلبرگ آلمان و مؤسس انجمن بینالمللی مردمشناسی ایران.